lørdag 28. november 2015

Welcome to Night Vale av Joseph Fink og Jeffrey Cranor

Tittel: Welcome to Night Vale
Forfatter: Joseph Fink og Jeffrey Cranor
Sider: 401
Sjanger: Fantasy
Handling:
From the creators of the wildly popular Welcome to Night Vale podcast comes an original mystery of appearances and disappearances about the ways we all struggle to find ourselves - no matter where we live.

WELCOME TO NIGHT VALE...

... a friendly desert community where the sun is hot, the moon is beautiful, and mysterious lights pass overhead while its citizens pretend to sleep. It's a town like your town, with a city hall, a bowling alley, a diner, and a radio station reporting all the news that's allowed to be heard. It might be more like your town than you'd like to admit. 

In this ordinary town where ghosts, aliens and government conspiracies are part of everyday life, the lives of two women, with two mysteries, are about to converge.

Mine tanker:
For noen år siden begynte jeg å høre på podcasten Welcome to Night Vale. Podcasten er radioprogrammet til den fiktive byen Night Vale, som ligger i midt i en ørken i USA. I Night Vale kan det meste skje. En fem-hodet drage kan stille til valg som borgermester, folk kan reise mellom verdener og det eneste du ikke finner der er engler, fordi engler finnes ikke. Seriøst, det er forbudt bare det å tenke på engler. Cecil Palmer forteller alle innbyggerne i Night Vale om alt som skjer gjennom radioen, og, som du sikkert skjønner, er det ganske mye.

Da jeg fikk vite at Joseph Fink og Jeffrey Cranor, produsentene og forfatterne av podcasten, skulle skrive en bok om Night Vale, ble jeg kjempespent. Det er en helt spesiell by de forteller om i podcasten, og jeg både gledet og gruet meg. Tenk om de ikke kom til å presentere Night Vale like bra i bokform? Heldigvis trengte jeg ikke å være nervøs. Welcome to Night Vale, romanen, er utrolig bra!

Joseph Fink og Jeffrey Cranor greier å presentere Night Vale på samme måte som i podcasten, og jeg fikk samme følelse av å lese boka som når jeg hører på podcasten. Det er en veldig spesiell og mystisk stemning, og til tider er det utrolig forvirrende, men det er slik Night Vale er. Sånn sett er boka perfekt, men jeg skjønner at det kan bli litt forvirrende for folk som ikke har hørt podcasten.

Welcome to Night Vale, romanen, handler om to damer, Jackie Fierro, som har vært nitten så lenge hun kan huske og driver den eneste pantlåneren i Night Vale, og Diane Crayton, som jobber på kontor og er moren til Josh, en ung gutt som kan skifte utseende sitt. Livene til disse to vikles sammen, og det er kjempegøy å se dem løse problemene som de møter på veien.

I boka får vi i tillegg innslag fra Cecils radioprogram, og det er gøy å se hva Jackie og Diane tenker om Cecil og radioprogrammet hans. I tillegg var det gøy å møte Carlos, vitenskapsmannen, Cecils kjæreste, i en annen setting en slik man møter ham i podcasten. Så sånn sett føler jeg at jeg har blitt bedre kjent med mange av karakterene fra podcasten, som man ellers bare hører om gjennom det Cecil forteller.

Det eneste som var litt dumt, var det at jeg brukte så utrolig lang tid på å lese boka. Jeg har vært veldig opptatt med skole i det siste, og så har jeg begynt å lese en manga, som viste seg å være veldig avhengighetsskapende. Det har altså ikke noe med boka å gjøre, heller med mine prioriteringer...

Welcome to Night Vale er en veldig god bok, og den var akkurat så spesiell som jeg håpet på. Jeg anbefaler den til folk som har hørt podcasten. Den vil nok være ganske forvirrende hvis man ikke har hørt noe av podcasten.

- Anna

torsdag 12. november 2015

The Rest of Us Just Live Here av Patrick Ness

Tittel: The Rest of Us Just Live Here
Forfatter: Patrick Ness
Sjanger: Fantasy, contemporary
Sider: 343
Handling:
NOT EVERYONE HAS TO BE THE CHOSEN ONE

The one who's supposed to fight the zombies, or the soul-eating ghosts, or whatever this new thing is, with the blue lights and the death.

What if you were Mikey? Who just wants to graduate and go to prom before someone goes and blows up the high school. Again.

And what if there are problems bigger than this week's end of the world and you just have to find the extraordinary in your ordinary life?

Even if your best friend might be the God of mountain lions...

Mine tanker:
Patrick Ness er en forfatter som har en spesiell plass i hjertet mitt. Det er ham, Tolkien, Rick Riordan, Patrick Rothfuss og Rainbow Rowell. Derfor er det alltid gøy å lese en ny bok av ham. Jeg har gledet meg lenge til å få lese The Rest of Us Just Live Here, og endelig fikk jeg sjansen. Dessverre tok det meg ganske lang tid siden jeg har hatt utrolig mye å gjøre på skolen. Skulle aldri trodd jeg kom til å se frem til en uke med tentamen fordi det ville bli mer avslappende... Men i hvert fall, nå har jeg endelig fått lest boka ferdig, og jeg må si, selv om dette ikke er Patrick Ness' beste bok, er den kjempegod.

Som Ness' andre bøker, er denne også ganske annerledes fra det meste du finner i sjangeren. Den er utrolig original, og det er en helt ny vri på fantasybøker for ungdom. Han forteller ikke historien om Den utvalgte, men i stedet forteller han om en av de andre som må leve med alt kaoset rundt seg. Det er som om J. K. Rowling skulle skrevet Harry Potter med en tilfeldig Ravnklo-elev som hovedperson, og merkelig nok funker det utrolig bra.

The Rest of Us Just Live Here møter vi Mike. Han ønsker bare å leve et vanlig liv, og at skolen ikke blir sprengt i lufta før han er ferdig. Det har skjedd før... I begynnelsen av hvert kapittel får vi innblikk i det som skjer med Den utvalgte, en jente som heter Satchel, men ellers handler boka om Mike og vennene hans, Jared, Henna og søsteren Mel.

Måten Patrick Ness "gjør narr" av typiske ungdomsbøker på er genial. Det er et stikk til bøker som dessverre er altfor like. Jeg kunne kjenne igjen flere bøker jeg har lest i historien om Satchel, og dette er en av grunnene til at Patrick Ness er en av mine favorittforfattere. Han greier å være original samtidig som han spiller på alle de typiske klisjeene, og det er utrolig morsomt. Hats off.

Dessverre tok det litt lang tid å komme inn i historien. Mike er litt vanskelig å forstå seg på i begynnelsen, og jeg brukte litt for lang tid på å bli kjent med ham som karakter. Dette var med på å trekke boka ned for meg, men ikke veldig mye.

En annen grunn til at jeg liker Patrick Ness så godt, er at han er utrolig flink til å skrive om mangfoldige karakterer. Han har ofte med mange forskjellige typer mennesker, og han er spesielt flink til å sette fokus på LGBTQ+-karakterer. Om det er hovedpersonen eller bare en bikarakter, som det er i The Rest of Us Just Live Here, så er han kjempeflink til å skrive om temaet, og siden han er en så anerkjent forfatter, kan det være med på å gjøre folk mer åpne om temaet.

I tillegg setter Patrick Ness fokus på mental helse, og i The Rest of Us Just Live Here er det et veldig viktig tema. Boka gir oss et innblikk i hvordan det er å leve med angst og OCD, og hvor vanskelig det kan være. Vi får se hvor mye Mike sliter, og samtalen han har med psykologen sin er muligens en av de mest hjerteskjærende scenene jeg noen gang har lest.

Så som skjønner, likte jeg The Rest of Us Just Live Here veldig godt selv om den var litt treg i begynnelsen. Selvfølgelig anbefaler jeg! Det er jo en Patrick Ness-bok.

- Anna

tirsdag 10. november 2015

Topp 10 den tiende - Topp 10 tegneserier

Da var det den tiden av måneden igjen. Denne posten er egentlig skrevet for to dager siden, på søndag. Den tiende kommer jeg til å sitte å lese til en historie og filosofi-prøve jeg har på onsdag. Derfor er denne posten skrevet før den publiseres. Sorry, jeg mener ikke å forvirre dere...

Vel, i dag skal det handle om tegneserier. Jeg har lenge likt å lese tegneserier, men det er først de siste årene at jeg virkelig har begynt å lese flere. Så her kommer mine topp ti tegneserier:

1. The Sandman
The Sandman er en tegneserie skapt av Neil Gaiman. Serien handler om Morpheus, som er kongen over drømmeverdenen. Gaiman forteller om problemene og vanskelighetene han kommer opp i etter at han i første volumet blir fanget av en magiker.

The Sandman er en fantastisk serie, som er kjempespennende. I tillegg er tegningene helt fantastiske. De passer perfekt til stemningen i historien, og til tider er de veldig grafiske. Så Sandman er ikke noe for de som ikke tåler litt blod og gørr. Likevel setter jeg Sandman som nummer én, fordi det var Sandman som fikk meg ordentlig interessert i tegneserier.

Hvis du vil lese mine anmeldelser av de fem første volumene av Sandman kan du lese dem her, her, her, her og her.

2. Asterix
Asterix har vært en av mine favoritter kjempelenge. Pappa hadde kjempemange Asterix-hefter, og jeg har lest alle sammen. Goscinny og Uderzo har skapt en fantastisk historie, som fortsatt blir lest. For dere som ikke vet det handler Asterix om de to gallerne Asterix og Obelix. De bor i den eneste landsbyen i Gallia som romerne ikke har greid å ta, og det er på grunn av trollmannen, Miraculix, deres lager styrkedråper, en drikk som gjør dem kjempesterke.

Asterix er en av de morsomste tegneseriene som finnes, og den beste historien er helt klart I keiserens klær, hvor de blir med i den romerske hæren for å redde en annen galler som heter Tragikomix. Under veis møter de på mange rare folk: grekere, briter, egyptere og romere. Som Obelix sier: De er gærne, de romerne.

3. Saga
Saga handler om Marko og Alana, to soldater på hver sin side i en stor krig. De forelsker seg i hverandre mens Alana sitter vakt i fengselet hvor Marko er en fange. Sammen rømmer de, og mens de er på rømmen, får de et barn sammen.

Brian K. Vaughan og Fiona Staples forteller en utrolig spennende historie, og det er kjempegøy å følge Marko og Alana. Jeg har hørt serien beskrevet som en science fiction versjon av Romeo og Julie, og jeg kan si jeg ser likhetene. Heldigvis er ikke Saga like deprimerende og tragisk.

Les min anmeldelse av volum én her.

4. Maus
Maus er skrevet av Art Spiegelman, og handler om farens opplevelser under andre verdenskrig. Spiegelman forteller den sanne historien om farens opphold i en konsentrasjonsleir gjennom en tegneserie hvor jødene er mus, polakkene griser, nazistene katter og amerikanerne hunder.

Maus er en utrolig rørene historie, og til tider glemte jeg at den er sann. Da jeg ble minnet på at den var sann, ble historien bare enda sterkere. Det skjedde så utrolig mye fælt under andre verdenskrig, og det er ille å tenke på at noen måtte leve gjennom det faren til Art Spiegelman gjorde.

Les min anmeldelse av Maus her.

5. Sprint
Sprint handler om pikkoloen Sprint og vennen hans, Kvikk. Sammen løser de mysterier, og de havner stadigvekk i trøbbel. Ofte på grunn av dyret Spiralis.

Det er lenge siden jeg har lest Sprint, men jeg husker fortsatt at jeg likte serien kjempegodt. Serien er skrevet og tegnet av flere forskjellige, men det er Franquin som er mest kjent. Han har gjort en fantastisk jobb med karakteren, og jeg skulle gjerne lest flere volumer med Sprint. Jeg savner egentlig Sprint og Kvikk, og vurderer å kjøpe de volumene pappa ikke hadde.

Noe av det bleste mer serien er ekornet Spip, som alltid tenker ironisk om situasjonen de er i.

6. Daredevil
I Daredevil møter man Matt Murdock. Matt er advokat og blind. Likevel er han superhelten Daredevil, the man without fear. Matt ble blind da han var liten, og etter en stund utviklet de andre sansene hans seg til et punkt hvor han ikke trenger å kunne se lenger. Derfor kan han være både advokat og superhelt.

Daredevil er en av de beste seriene til Marvel. Serien er ikke så polert som mange av Marvels serier er, og den er mye mørkere. Jeg synes Matt er en utrolig interessant karakter, og historiene om ham er kjempespennende.

Les mine anmeldelser av Daredevil av Bendis og Maleev bok én og to.

7. Viggo
Viggo er en annen av Franquins karakterer. Han opptrer av og til i Sprint, men han fikk etter vært sitt eget blad.

Viggo er klumsete, helt utrolig klumstete. Det burde ikke være lov, det synes i hvert fall alle rundt ham. I tillegg driver han alltid og lager ett eller annet, hvis han ikke spiller på viggofonen sin, et monstrøst instrument.

Viggo er kjempemorsomt, og jeg synes serien er fantastisk. Den inneholder mye mer humor enn Sprint, og handler for det meste om dagliglivet til Viggo.

8. Hawkeye
Hawkeye, Clint Barton, er en annen Marvelkarakter, men i motsetning til de fleste andre har Barton ingen superkrefter. Han er bare utrolig flink med pil og bue. Serien Hawkeye, handler om hans eventyr.

Clint Barton er en utrolig interessant karakter, og jeg likte utrolig godt å lære mer om ham. I tillegg møter man Kate Bishop, som også kalles Hawkeye. Hun fikk navnet da alle trodde Clint var død. De er begge veldig gode karakterer. Jeg synes Hawkeye er en av Marvels beste karakterer, og de trenger flere som ham.

Les min anmeldelse av det første Hawkeye-volumet her.

9. Deadpool
Wade Wilson er Deadpool. Etter et eksperiment har Wade Wilson blitt udødelig, og nå jobber han som leiesoldat.

Jeg visste nesten ingenting om Deadpool før jeg begynte å lese serien, og jeg ble positivt overrasket. Han er utrolig morsom, og Deadpool er den morsomste Marvel-serien. Helt klart! Som Daredevil, er ikke Deadpool, så polert, og man kan ikke være sikker på at det går bra til slutt. I tillegg er måten Wade Wilson forteller historien på fantastisk.

Les min anmeldelse av det første Deadpool-volumet her.

10. Serenity
Serenity er en fortsettelse av TV-serien Firefly. Til nå er det fire volumer i serien, og jeg håper det blir flere. Serien handler om Malcolm Reynolds og mannskapet hans ombord i romskipet Serenity. de gjør alt de kan for å holde romskipet flyvende, både lovlig og ulovlig.

Det er kjempegøy å få utforske mer av verdenen fra Firefly, og jeg merker at jeg savner karakterene. Derfor var det gøy å få lære mer om dem og hva som skjedde med dem etter at serien var over. Serien ble dessverre kansellert etter en sesong. Det finnes også en film, men det var så mange spørsmål jeg ville ha svar på, og da kunne tegneserien svare på mange av dem for meg. Dette er en veldig god tegneserie.

Det var alt for denne gangen. Jeg kunne sikkert nevnt flere andre tegneserier, men det var disse jeg valgte denne gangen.

Leser du tegneserier?
Hvilke leser du?

- Anna

mandag 2. november 2015

Daredevil av Bendis og Maleev Ultimate Collection, Book 2

Tittel: Daredevil
Forfatter: Brian Michael Bendis
Illustratør: Alex Maleev
Serie: Daredevil Ultimate Collection #2, Daredevil Marvel Knights #6, #7, #9 og #10
Format: Grafisk roman
Sider: 512
Sjanger: Superhelt
Handling:
During a character-defining run, Brian Michael Bendis crafted a pulp-fiction narrative that exploited the Man Without Fear's rich tapestry of characters and psychodrama, and resolved them in an incredibly nuanced, modern approach. Earning an Eisner Award for Best Continuing Series, Bendis and artist Alex Maleev restored Daredevil to a luster worthy of the all-time greats. Now, their historic collaboration is collected across three titanic trade paperbacks!

Collecting Daredevil #41-50 and #56-65.

Mine tanker:
Da har jeg lest Bendis og Maleevs andre volum om superhelten Daredevil. Jeg likte det første volumet kjempegodt, og hadde høye forventninger til volum to. Bendis og Maleev innfridde, og det var kjempegøy å lese om Matt Murdock igjen.

Volum to består av fire historier. Lowlife, Hardcore, King of Hell's Kitchen og The Widow. Alle fire historiene er kjempespennende og henger nøye sammen. I tillegg henger de sammen med historiene i det forrige volumet. Det er kjempespennende å se hvor Bendis tar historien, og med tegningene til Maleev, kan det ikke bli bedre.

Det var utrolig gøy å se noen av de andre superheltene som holder til i samme univers som Daredevil. I dette volumet blir vi bedre kjent med superhelter som Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, Spider-Man, Captain America og Black Widow. Jeg synes alltid det er gøy å lære mer om de mange Marvel-karakterene, så derfor likte jeg kjempegodt at de var med i dette volumet av Daredevil.

Dette er rett og slett en fantastisk tegneserie! Det er mørk stemning og ufattelig spennende historier. Daredevil er rett og slett kjempebra!

Tidligere anmeldelser:
Daredevil - bok 1

- Anna