mandag 16. mars 2015

A Game of Thrones av George R. R. Martin


Tittel: A Game of Thrones
Forfatter: George R. R. Martin
Serie: A Song of Ice and Fire #1
Sider: 780
Sjanger: Fantasy
Handling:
BOOK ONE OF A SONG OF ICE AND FIRE

In the game of thrones, you win or you die

As Warden of the north, Lord Eddard Stark counts it as a curse when King Robert bestows on him the office of the Hand. His honour weighs him down at court where a true man does what he will, not what he must... and a dead enemy is a thing of beauty. The old gods have no power in the south, Stark's family is split and there is treachery at court. Worse, a vengeance-mad boy has grown to maturity in exile in the Free Cities beyond the sea. Heir of the mad Dragon King deposed by Robert, he claims the Iron Throne.

Mine tanker:
Jeg vet jeg er sen, men nå har også jeg lest A Game of Thrones. Det har vært utrolig mye hype rundt A Game of Thrones og serien generelt, og jeg kan lett si at boka lever opp til all hypen. Jeg hadde skyhøye forventninger siden jeg kun har hørt bra ting om serien, og Synne elsker den. A Game of Thrones levde opp til forventningene mine og overgikk dem. Dette er helt klart den beste boka jeg har lest i år!

La meg oppklare en ting. Det er mange som tror at serien heter Game of Thrones. Det gjør den ikke. Den første boka heter A Game of Thrones. Serien heter A Song of Ice and Fire. TV-serien, derimot, heter Game of Thrones. Det er en forskjell, men jeg skjønner godt at folk blir forvirret. 

Det jeg likte aller best med A Game of Thrones var karakterene. George R. R. Martin har skapt et bredt, levende persongalleri. Dette er fantastisk skrevne karakterer med mye liv og dybde. Man blir mest kjent med noen av karakterene. Det er deres synspunkt på historien vi får, og dette er Eddard "Ned" Stark, Lord i Winterfell, Catelyn Stark, Neds kone, Bran Stark, deres sønn, Arya og Sansa Stark, familiens døtre, Jon Snow, Neds bastard, Tyrion Lannister, dvergen, sønn av Tywin Lannister, og Daenerys Targaryen, datter av den gale Dragekongen. Jeg ble fort veldig glad i Arya, Bran og Tyrion, selv om han er en Lannister. De andre likte jeg også veldig godt. 

A Game of Thrones er det ingen perfekte karakterer. Det er så deilig! Alle har sine skavanker, og George R. R. Martin legger ikke skjul på dem. Dette synes jeg er fantastisk! Det er sjeldent ting er så grått som i A Game of Thrones. Vanligvis er bøker mer svart og hvitt, men A Game of Thrones er helt grå. Wow! Jeg er så imponert. 

"Winter is coming."

Gjennom store deler av boka ble Daenerys kalt Dany. Jeg vet ikke hvorfor jeg synes det var morsomt, men det virket så surrealistisk for meg. Gamle George R. R. Martin gir karakterene sine kallenavn... Det samme er det med Lord Eddard Stark som kalles Ned. 

En ting jeg har lurt på, og dette gjelder fantasy generelt. Så godt som alltid, når forfattere skaper nye verdener, er de ville/onde landene i øst og de siviliserte/gode landene i vest. Hvorfor? Dette skjer ofte, og jeg synes dette er rart. Har det noe med vår egen verden å gjøre? At vi som bor i Vesten mener at det er her det er best? Eller er det bare tilfeldig? Jeg lurer på hvordan det er i fantasybøker skrevet av for eksempel kinesere...

Det er enkelte scener i A Game of Thrones som er litt forstyrrende. Enkelte ting som skjer hadde jeg ikke trengt å lese om, men det er med på å gi et inntrykk av denne verdenen. Jeg tror ikke at jeg har lyst til å leve i Westeros, som verdenen heter, men jeg kommer garantert til å lese flere bøker fra derfra. 

Siden A Game of Thrones er så populær, visste jeg om enkelte av tingene som skjedde, men å lese boka ga meg innsikt i hvorfor det skjedde. Plutselig virket ikke ting så rart lenger, eller det ga mer mening enn uten konteksten. Det gjorde at det ikke var ille med spoilere. 

Jeg likte A Game of Thrones supergodt og kommer til å lese bok to så snart som mulig. Anbefales på det sterkeste!

- Anna

7 kommentarer:

 1. Jeg vet ikke så mye om kinesisk fantasylitteratur, men om du vil sjekke hvordan det er i japansk fantasylitteratur så finnes det et forlag som har spesialisert seg på å oversette Japansk fantasy til engelsk :) Du finner det her: http://www.haikasoru.com/ Jeg har kjøpt et par av bøkene, men har enda ikke lest dem. På tide snart.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, også GoT da, den er veldig god! Det glemte jeg helt i farten, bra den falt i smak :)

   Slett
  2. Tusen takk for linken. Den skal jeg sjekke ut. Jeg kom bare tilfeldigvis til å tenke på det... Håper du liker bøkene du har kjøpt.

   Ja, GoT er veldig bra. Har nettopp begynt på bok nummer to, og liker den så langt.

   Slett
 2. Jeg gleder meg til du blir ferdig med alle bøkene, sånn at vi kan diskutere hva som kommer til å skje!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gleder jeg meg til! Leser bok nummer to nå. Har lest to kapitler eller noe, og liker den godt så langt. Håper på å ha lest den ferdig innen påske, men jeg er ikke sikker på om jeg rekker det pga skole og slikt.

   Slett
 3. Jeg har virkelig lyst til å lese A Game of Thrones nå! Jeg skal definitivt lete etter den neste gang jeg drar på biblioteket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg anbefaler serien på det sterkeste, og jeg tror virkelig du kommer til å like den :) Du får si ifra hvis du finner den, og fortelle meg hva du synes. Kan aldri få diskutert Game of Thrones nok.

   Slett