onsdag 29. april 2015

Billy Elliot av Melvin Burgess

Tittel: Billy Elliot
Forfatter: Melvin Burgess (basert på filmmanus av Lee Hall)
Sider: 155
Sjanger: Contemporary, Realistisk Fiksjon
Handling:
Go Billy!

Billy Elliot's tough, funny and heart-warming story is given new depth by best-selling author, Melvin Burgess.

Billy's mother is dead, and his father and brother are fiercely involved in a bitter miners' strike that has split the local community. Billy's father wants his son to learn boxing, like he did and his father before him. But Billy is fascinated by the grace and magic of ballet and is determined to dance his way to a different future.

Telling the story from the differing viewpoints of Billy, his father and brother and his friend Michael, Melvin Burgess has captured the spirit of the original film screenplay while demonstrating the skill and inspiration he showed in his award-winning novel, Junk.

Mine tanker:
I engelsktimene denne uka måtte vi lese Billy Elliot. Jeg hadde hørt om historien, men har ikke sett filmen. Jeg ble litt overrasket da jeg fikk vite at boka er basert på filmen og ikke motsatt. Dette er et sjeldent fenomen, men det er ikke lenge siden jeg leste en bok basert på en TV-serie, The Returned. Det er tydeligvis ikke så uvanlig som jeg trodde.

Billy Elliot var en helt ok bok. Den var underholdende, og det tok veldig kort tid å lese dem, men for meg ble den aldri bedre enn middelmådig. Jeg kan skjønne at mange liker denne boka veldig godt. Historien og karakterene er lett å bli glad i, men tematikken traff meg ikke helt. Det kan ha noe med at det tok veldig lang tid før jeg skjønte at handlingen var satt til 1980-årene, og i tillegg var ikke tidspunktet det beste. For tiden leser jeg A Clash of Kings: Blood and Gold, som er mye mer spennende, og jeg hadde mye heller lyst til å lese den. Det kan ha gjort at jeg følte at å lese Billy Elliot ble som å gjøre lekser. Måtte bare få det overstått.

I tillegg var språket i boka fullt av slang fra Nord-England. Det var enkelte ord jeg ikke forstod før etter en god stund, og i tillegg skrev forfatteren alltid "me dad" istedet for "my dad". Derfor tok det litt tid for meg å komme inn i historien, men etter en stund gikk det veldig fint. Det ga boka et spesielt særpreg, og det likte jeg. For meg var dette både positivt og negativt.

Jeg likte slutten veldig godt. Den var veldig søt, og jeg synes den passet, men jeg satt igjen med noen spørsmål. Holdt Billy kontakten med Michael? Hvordan trivdes Billy dit han kom? Hva ble det egentlig av Michael? Får man bedre forklaring på dette i filmen? Er det noen som vet det?

Alt i alt likte jeg boka, men det var ikke helt riktig tidspunkt for meg. Det kan hende jeg hadde likt den bedre hadde jeg plukket den opp av meg selv.

- Anna

lørdag 18. april 2015

Topp 10 den tiende (veldig forsinket) - Topp 10 historiske filmer / TV-serier

Jeg er så lei for det; jeg har helt glemt å skrive et Topp 10 den tiende-innlegg denne måneden. Jeg kom på det da jeg ryddet rommet i dag og fant notatene mine. Men her kommer månedens innlegg likevel. Åtte dager for sent. Sorry.

Denne gangen skal det handle om historiske filmer og TV-serier. Jeg liker veldig godt filmer og TV-serier satt i fortiden, men jeg må innrømme at da jeg skulle sette meg ned å lage lista mi med ti stykker, kom jeg nesten ikke på noen. Det var nesten litt flaut. Så derfor kan det hende at disse ti ikke akkurat er mine topp ti, men mange av dem stemmer.

1. The Hour
På femtitallet i London jobber et BBC-team med å lage nyhetshowet The Hour. Med den kalde krigen som bakgrunn gjør de alt de kan for å få frem sannheten. Dette skaper problemer for dem, og vil de få frem sannheten på tross av russiske spioner, regler fra regjeringen og kriser i inn- og utlandet?

Image and video hosting by TinyPic

The Hour er en BBC-serie med to sesonger. Jeg ble utrolig fascinert med en gang jeg begynte å se serien, og har kjøpt begge sesongene på DVD. Femtitallets London er spennende, og jeg likte godt både historien og karakterene. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle like en serie om et nyhetsprogram så godt, men det gjorde jeg, og The Hour er en av mine favorittserier.

2. Ripper Street
Like etter Jack the Ripper-mordene løser Edmund Reid, Bennet Drake og Homer Jackson mordmysterier i Whitechapel i London. Hele tiden henger trusselen om at Jack the Ripper skal ha kommet tilbake over dem.

Image and video hosting by TinyPic

Jeg er veldig fascinert av 1800-tallet, og jeg synes krim er veldig spennende. En blanding av de to tingene må jo bare bli bra, og det skal jeg love deg det har blitt. Ripper Street er en av de mest fascinerende krimseriene jeg har sett! I tillegg bryr jeg meg om karakterene, og det er ikke alltid slik i krimserier. Dette er virkelig en serie det er verdt å sjekke ut.

3. 12 Years a Slave
En svart, fri mann blir kidnappet midt på lyse dagen og tvunget inn i slaveri. Dette er historien om Solomon Northup, Filmen er basert på en sann historie, og er en utrolig sterkt opplevelse. Vi følger Solomon gjennom de tolv årene han er slave, og vi ser hvordan han sakte, men sikkert bryter sammen. Hvordan skal det gå for Solomon Northup?

Image and video hosting by TinyPic

Vi så 12 Years a Slave på skolen, og dette er en av filmene som har gjort mest inntrykk på meg noen sinne. Jeg visste ikke hvor grusom slavetiden i USA var, og 12 Years a Slave åpnet øynene mine på det området. Det forundrer meg ikke at den vant Oscar for beste film i fjor. 

4. Downton Abbey
På godset Downton Abbey bor Jarlen av Grantham, hans kone og døtre, og i underetasjen bor tjenerne. Vi følger familien og deres tjenere fra 1912, gjennom 1. verdenskrig, og videre ut i 1920-årene. Her er det drama, krangler, død, fødsler og alt som skjer i livet til en familie gjennom årene.

Image and video hosting by TinyPic

Jeg elsker Downton Abbey, og gleder meg utrolig mye til sesong 6 som kommer ut i år. Her er det drama i massevis, og det er utrolig spennende å følge med på hvordan familien og tjenerne deres utvikler seg. I tillegg ble jeg fort veldig glad i karakterene, og jeg håper de får det bra i neste sesong. Jeg tviler litt på det da...

5. The Book Thief
Under 2. verdenskrig blir Liesel Meminger sendt for å bo hos familien Hubermann. Alt går fint inntil fosterforeldrene hennes bestemmer seg for å gjemme en jøde i kjelleren. Hvordan skal de klare å holde det hemmelig? Hva vil Nazistene gjøre hvis de finner ut av det?

Image and video hosting by TinyPic

The Book Thief er en historie om krig, en historie om motstand mot Nazistregimet, men det er også en historie om en ung jentes kjærlighet til bøker, en historie om vennskap og en historie om ord. Dette er en vakker film. Filmen er basert på Markus Zusaks bok med samme navn, som jeg absolutt anbefaler alle å lese. En ting som skiller denne filmen fra alle andre filmer om 2. verdenskrig er at det er døden som forteller historien. Det er utrolig fascinerende, og man får en helt annen innsikt i historien enn man ville ha gjort ellers. Dette er en fantastisk film. Les min anmeldelse her.

6. The Musketeers
Basert på Alexander Dumas bok om de tre musketerene er The Musketeers en ny versjon av historien. Her er det konger og dronninger, sverdkamp, hester og vakre kvinner, og så må vi ikke glemme hovedpersonene: de tre musketerene og d'Artagnan. De er ute å kjemper for fedreland og ære.

Image and video hosting by TinyPic

Enda en BBC-serie. BBC er utrolig gode på historiske serier, og The Musketeers er ikke noe unntak. Jeg har selv ikke lest Alexander Dumas' bok, men etter å ha sett serien, har jeg fått veldig lyst til å lese boka. Eller er det flere bøker? Jeg vet ikke, men det jeg vet er at denne serien er utrolig spennende, og jeg gleder meg allerede til neste sesong. 

7. Stolthet og fordom
Jane Austens klassiker. Så klart måtte den med på lista. Vi følger Elisabeth Bennet og hennes søstre. En dag flytter den kjekke Mr Bingley og vennen hans Mr Darcy til landsbyen de bor i. Elisabeth er fascinert, men ikke så veldig imponert over Mr Darcy, men er han virkelig slik han virker? Eller er det mer ved ham en det øyet ser?

Image and video hosting by TinyPic
Fant ikke noe bedre bilde... 

Dette er en fantastisk søt historie. Jeg tror muligens jeg har sett filmen tre ganger nå. Minst. Hver gang er det like spennende å se hvordan forholdet mellom Mr Darcy og Elisabeth utvikler seg, og jeg tar meg selv i å heie på dem hver gang. Selv om jeg vet hvordan det ender. Les min anmeldelse her.

8. Gutten i den stripete pyjamasen
En ung, tysk gutt flytter sammen med familien sin ut på landet. Her har faren fått en viktig jobb, men unge Bruno er ikke så fornøyd med tilværelsen. Det er områder på eiendommen han ikke for lov til å utforske, og han har fått klar beskjed om at han ikke må gå til det store gjerdet. Bruno gjør det likevel, og på andre siden av gjerdet finner han en gutt på hans alder. En gutt i en stripete pyjamas.

Image and video hosting by TinyPic

I niende klasse leste vi boka av John Boyne og så filmen. Gutten i den stripete pyjamasen er en utrolig sterk og trist opplevelse, og jeg synes fortsatt den er en av de beste filmene jeg har sett fra andre verdenskrig. Asa Butterfield, som spiller Bruno, gjør en fantastisk jobb, og det er en vakker, men også utrolig trist film. Jeg anbefaler!

9. The Great Gatsby
Nick Carraway forteller historien om da han møtte Jay Gatsby. I USA på 1930-tallet møter Nick Carraway Jay Gatsby, og de to blir venner. Gatsby drar med seg Carraway på alt mulig, men har han de så fint som han vil ha det til? Sakte, men sikkert nøster Nick Carraway opp historien rundt denne mannen Gatsby. Hvem er han egentlig? Hvor kommer han fra? Hva er sant?

Image and video hosting by TinyPic

Det er en stund siden jeg så filmen, og enda lenger siden jeg leste boka av F. Scott Fitzgerald, likevel er dette en film som gjorde inntrykk på meg. Jeg elsker det de har fått til, og det er utrolig spennende hvordan de har flettet moderne musikk inn i en 1930-tallsfilm. Dette er en visuelt vakker film, og den er utrolig godt laget. Verdt å se. Les min anmeldelse her.

10. En dag uten krig
Basert på en sann historie. Det er første året av første verdenskrig. Julaften. Plutselig stopper kampene opp, og soldatene fra begge sider kommer opp av skyttergravene og feirer jul sammen. De glemte krigen, men krigen glemte ikke dem.

Image and video hosting by TinyPic
Elendig bilde, men jeg fant ikke noe bedre...

Dette er en helt spesiell historie, og med tanke på at den er sann gjør den enda mer spesiell. Alle kampene bare stanser opp, og alle feirer jul sammen. Tyskere, franskmenn, engelskmenn og alle andre. Vi så filmen på skolen da vi hadde om første verdenskrig, og den gjorde inntrykk på meg. Tenk at noe sånt kunne skje midt i en krig. Det er helt utrolig.

Dette var mine topp ti historiske filmer og TV-serier. Har du hørt om noen av dem? Unnskyld igjen for at denne posten kommer altfor sent. Unnskyld. Jeg kommer ikke til å glemme det neste gang. Har satt på varsel på mobilen. 

Har du noen favoritter når det kommer til historiske filmer og TV-serier? 
Har du sett noen av dem jeg nevnte?
Hva synes du?

- Anna 

fredag 17. april 2015

A Storm of Swords: Steel and Snow av George R. R. Martin

Image and video hosting by TinyPicTittel: A Storm of Swords: Steel and Snow
Forfatter: George R. R. Martin
Serie: A Song of Ice and Fire #3.1
Sider: 569
Sjanger: Fantasy
Handling:
THE THIRD BOOK, PART ONE OF A SONG OF ICE AND FIRE

Winter approaches Westeros like an angry beast. 

The Seven Kingdoms are divided by revolt and blood feud. In the northern wastes, a horde of hungry, savage people steeped in the dark magic of the wilderness is poised to invade the Kingdom of the North where Robb Stark wears his new-forged crown. And Robb's defences are ranged against the South, the land of the cunning and cruel Lannisters, who have his young sisters in their power.

Throughout Westeros, the war for the Iron Throne rages more fiercely than ever, but if the Wall is breached, no king will live to claim it. 

Mine tanker:
Jeg fortsetter å lese A Song of Ice and Fire. Nå er jeg ferdig med del én av bok tre. Bok tre er så lang at den er delt inn i to deler, Steel and Snow, som jeg nettopp har lest, og Blood and Gold, som jeg har liggende ved siden av senga. Jeg kommer til å starte på den så fort som mulig. 

Krigen herjer fortsatt i Westeros, og ingen slipper unna. Nye allianser dannes og gamle brytes. Her er det svik, mord, bestikkelser og løsepenger, men det er også kjærlighet, lojalitet og mot. Alt står på spill, og ingen er trygge. Hvem kommer til å vinne the Iron Throne og bli konge over hele Westeros til slutt?

Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig, men bøkene til George R. R. Martin blir bare bedre og bedre. De blir mer og mer spennende, og jeg greide nesten ikke legge boka fra meg. Jeg bare måtte vite hva som skjedde videre. I tillegg greide jeg aldri å gjette meg til hva som kom til å skje. Det er et stort pluss siden jeg ikke liker så godt når jeg fort skjønner hva som kommer til å skje.

Det dukker opp en del nye karakterer i A Storm of Swords: Steel and Snow, og jeg ble veldig fort glad i dem. Lady Olenna Tyrell, eller the Queen of Thorns, som hun også er kalt er utrolig kul. Her er det konkurranse for Tyrion Lannister. En mer frittalende dame har jeg sjeldent opplevd. Hun sier akkurat det hun mener, og er ikke redd for hvordan andre kommer til å reagere.

Oberyn Martell er også en ny karakter i A Storm of Swords: Steel and Snow. Han er rimelig cocky, og han mangler ikke på selvtillit, men han har også god humor, og jeg ble fort veldig glad i ham. Noe som ikke er så bra siden jeg vet hvordan det ender for ham... Jeg gleder meg til å se mer av ham senere i serien.

I tillegg har jeg blitt mer glad i karakterer jeg ikke likte før. I A Storm of Swords: Steel and Snow får vi Jaime Lannisters historie, og jeg har begynt å like ham. Det trodde jeg aldri kom til å skje. Jeg kommer ikke til å tilgi ham for det han gjorde mot Bran, men jeg har begynt å skjønne valgene han tar, og vennskapet, hvis man kan kalle det det, mellom ham og Brienne er fantastisk.

En annen karakter jeg har begynt å bli glad i er Theon Greyjoy. What?! Jeg likte ham i første boka, men i andre boka mistet jeg veldig sansen for ham. Nå i tredje boka er han nesten ikke med, men jeg har hørt hva andre har å si om ham, og det har fått meg til å se at han ikke er slik jeg trodde. Han er ganske misforstått egentlig, og han fortjener ikke det som kommer til å skje ham. Han har en vanskelig tid foran seg.

Ygritte irriterte meg litt. Jeg likte henne godt; hun er veldig badass, men hun sa "You know nothing, Jon Snow." altfor ofte. *Sukk* Jeg hadde likt henne mye bedre hvis hun ikke gjorde det... Sorry, alle Ygritte-fans der ute.

En ting som var positivt var at ingen av karakterene jeg liker veldig godt døde i denne boka. Yay! Kan ha noe med at favoritten min allerede er død, og jeg har fortsatt ikke kommet over det. Jeg nekter å tro at han er død. Jeg nekter! Men jeg må nok bare innse det. Hvem som helst kan dø i A Song of Ice and Fire. Ingen er trygge. Det er helt spesielt for denne serien. I de fleste andre bøker trenger du ikke bekymre deg for om hovedpersonen overlever eller ikke. Her er ingen trygge, og det har George R. R. Martin bevist gang på gang.

Språket er utrolig godt. George R. R. Martin har noen utrolig fine skildringer og treffende beskrivelser. I tillegg skriver han utrolig morsomt til tider. Andre ganger er det utrolig trist. Mitt favorittsitat er det Loras Tyrell som sier. Han beskriver følelsen av å miste den man elsker høyest i verden.

"When the sun has set, no candle can replace it."

Det er bare så utrolig vakkert sagt, og selv om det ikke er en følelse jeg kjenner til, kan jeg godt tenke meg at det er slik det føles. Ingen vil noen gang skinne like sterkt. 

Endelig fikk vi møte Beric Dondarrion og hans gjeng med fredløse. De herjer rundt i skogene i Westeros og driver en slags geriljakrig. De kjemper for folket som ikke har noen som kjemper for dem, sier de. Det er en helt spesiell gjeng med Beric Dondarrion, Lynlorden, og Thoros of Myr, Den røde presten, i spissen. Det var utrolig spennende å lese om dem. 

Til nå er A Storm of Swords: Steel and Snow min favoritt i A Song of Ice and Fire-serien. Jeg anbefaler virkelig, men man burde ikke være for ung når man leser disse. De kan bli litt grafiske. 

Tidligere anmeldelser:
A Game of Thrones - bok 1
A Clash of Kings - bok 2

- Anna