søndag 28. april 2013

The Hunger Games

Hei,

Så hele The Hunger Games denne helgen med lillebroren min. Det er en av få bøker som har blitt en veldig bra film! Jeg er virkelig imponert!!!



Filmen foregår i framtiden i det som tidligere var Nord-Amerika. Nå er dette et land som kalles Panem. Panem er delt inn i tretten distrikter + hovedstaden Capitol. Etter et opprør ble hele det trettende distriktet utslettet, og alle de andre tolv må hvert år sende en gutt og en jente som skal delta i The Hunger Games, et reality show. Reglene er enkle. Alle utsendingene blir satt ut på en arena, som kan variere veldig hvordan er (snø, ruiner, skog, ørken etc.). Den siste som står igjen i livet har vunnet. 


Filmens hovedperson er Katniss Everdeen. En seksten år gammel jente fra distrikt 12. Hun melder seg frivillig da søsteren hennes blir trukket ut som utsending. Jeg liker godt Jennifer Lawrence tolkning av Katniss. Hun er utrolig flink, og er veldig lik slik jeg forestilte meg Katniss da jeg leste boka.



Også er det Peeta, da. Ja, hva kan jeg si. Han er akkurat like morsom og like lett å bli gald i som han var i boka. Josh Hutcherson gjør en fantastisk jobb. Jeg må si at jeg liker Peeta veldig godt :-)



Til sist må jeg nevne Rue. En av mine favorittkarakterer (sammen med Haymich). Hun er utrolig nydelig, skjønn og fantastisk! Lille søte Rue fra distrikt 11. Det er Amandla Stenberg som spiller Rue.




Dette er en fantastisk film! Anbefales virkelig. Jeg anbefaler også boka. Den heter The Hunger Games på engelsk og Dødslekene på norsk og er skrevet av Suzanne Collins.

Jeg gleder meg veldig til oppfølgeren Catching Fire som jeg har hørt skal komme i november. Noen som vet når?

"Happy Hunger Games -
and may the odds
be ever in your favour."

- Anna

onsdag 24. april 2013

The Fault in Our Stars av John Green

Tittel: The Fault in Our Stars
Forfatter: John Green
Sider: 313
Språk: Engelsk
Baksidetekst:
#1 NEW YORK TIMES BESTSELLER

Despite the tumor-shrinking medical miracle that has bought her a few years, Hazel has never been anything but terminal, her final chapter inscribed upon diagnosis. But when a gorgeus plot twist named Augustus Waters suddenly appears at Cancer  Kid Support Group, Hazel's story is about to be rewritten.

INSIGHTFUL, BOLD, IRREVERENT AND RAW,

The Fault in Our Stars is award-winning author John Green's most ambitious and heartbreaking work yet, brilliantly exploring the funny, thrilling, and tragic business of being alive and in love.

Mine tanker:
Vel... Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Denne boka er bare helt FANTASTISK! Det er en av de beste bøkene jeg noen sinne har lest. 

Måten John Green skriver på er helt fantastisk. Det er noe helt annerledes med den enn andre bøker jeg har lest. Dette er en bok som kan få deg til å le i det ene øyeblikket og til å gråte i det neste. 

Jeg elsker karakterene!!! Augustus Waters er fantastisk. Tenk å ha ham som venn! Karakteren er utrolig godt skrevet, og jeg elsker måten han er på, snakker på og tenker på! Alle metaforene og de utrolig velvalgte setningene. Hazel Grace er også en utrolig sterk karakter. Selv om hun sliter med kreft, gir hun ikke opp. Hun kjemper videre. Hver dag, hver time. Det er hun som forteller boka, og hun forteller på en fantastisk måte.

Selv om dette er en bok om ei kreftsyk jente, er dette ikke ei "kreftbok". Boka handler om vennskap og kjærlighet, om det å leve og om det å kjempe for det man virkelig vil. Den tar også opp temaer som sorg. Til tider er boka utrolig morsom, andre ganger satt jeg og gråt. 

Tittelen på boka er hentet fra et sitat fra Shakespeares Julius Cæsar; "The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings."

Boka finnes også på norsk. Da heter den Faen ta skjebenen. (Personlig synes jeg den engelske tittelen passer mye bedre! Som vanlig. Det er dessverre ikke første gang det skjer!) Den norske tittelen synes jeg blir alt for aggressiv i forhold til innholdet i boka. Det blir bare helt feil! I tillegg er den engelske tittelen mye mer poetisk enn den norske:/

Anbefales! Anbefales! Anbefales! 

- Anna

søndag 21. april 2013

The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There av Catherynne M. Valente

Tittel: The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There
Forfatter: Catherynne M. Valente
Serie: Fairyland #2
Sider: 344
Språk: Engelsk
Baksidetekst:
"Tell me how to get into Fairyland-Below," September said quietly with the hardness of a much older girl. "Why would you go there?" Neep said suddenly, hid voice high and nervous. September squared her shoulders. "I am going to get your shadows back... Because it's my fault, you see. I did it. And when you messes look just like you and curtsy very viciously when what they mean is, I am going to make trouble forever and ever."

In the kingdom of Fairyland-Below, preparations are underway for the annual Revels... but aboveground, the creatures of Fairyland are in no mood for a party.


It has been a long time since young September bid farewell to Fairyland, and she is excited to see it again; but upon her return she is shocked to find that her friends have been loosing their shadows, and therefore their magic, to the kingdom of Fairyland-Below... It spells certain disaster and september won't stand for it. Determined to make amends, she trevels down into the underworld where, among creatures of ice and moonlight, she encounters a face she recognizes all too well: Halloween, the Hollow Queen. Only then does September realize what she must do to save Fairyland from slipping into the mundane world forever.


Come and join in the Revels with September and her friends. But be warned: in Fairyland-Below, even the best of friends aren't always what they seem...


Mine tanker:
Dette er en flott fortsettelse på The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making. Jeg likte den veldig godt!

Som i den første boka, var det lett å bli glad i September i denne boka også. Nå har hun blitt tretten år, men er fortsatt like morsom, omtenksom og smart som før. Jeg liker veldig godt måten hun er på og hvordan hun takler prøvelsene som møter henne.

Jeg elsker måten Catherynne forklarer skygger. Det er interessant og morsomt å lese. Hun har kommet opp med en original idé som jeg liker veldig godt.

Som den første boka er også denne full av morsomme og fantastiske karakterer. For eksempel Belinda Cabbage, som er en fe-oppfinner. Hun lager det aller meste, men det er ikke før hun har lagd tingen at hun kan finne ut hva den er til. Litt snålt... Andre rare vesner som er med er en kvinnelig minotaur og en drømme-spisende tapir. Ganske geniale karakterer hvis du spør meg.

Historien er spennende og morsom, og jeg elsker skrivestilen hennes. Måten hun henvender seg til leseren på er fantastisk.

Denne boka kan virkelig anbefales! (Spesielt til fans av Alice i Eventyrland.)

Anmeldelse av tidligere bøker:

- Anna

fredag 19. april 2013

Spaceman av The Killers

Hei,

Her kommer en sang jeg liker veldig godt. Nemlig Spaceman av The Killers. Jeg liker sangen kjempegodt. Den har utrolig fin melodi og tekst. 


Det er mange ideer om hva teksten handler om. Noen mener den handler om en som kommer hjem etter å ha blitt kidnappet av aliens (lite sannsynlig hvis du spør meg), noen mener den handler om en som har kommet hjem fra krigen mens andre mener den handler om en som har prøvd å ta livet sitt. Selv synes jeg det siste er mest sannsynlig. Hva tror du?


Her kommer sangen:



Hva synes du?

Siden jeg vet at det er mange som liker å spille gitar, legger jeg med tekst og grep :-)


Intro:
D    Bm  D    G
G    Bm  F#m   A

Verse 1:
D                   D         D                        D                 A
  It started with a low light,  next thing I knew they ripped me from my bed.
                      Bm        A                       A              D
And then they took my blood type,  they left a strange impression in my head.
                    D      D                         D                   A
You know that I was hopin',  that I could leave this starcrossed world behind.
                     Bm  A                      A
But when they cut me open,  I guess I changed my mind.

Prechorus 1:
        G      A               Bm       F#m
And you know I might have just flown too far
         G          A                  Bm              F#m     
from the floor this time, 'cos they're calling me by my name.
            G                          A            F#m            Bm
And they’re zipping white light beams, disregarding bombs and satellites.
A              A             A              A
  That was the turning point,  that was one lonely night.

Chorus 1:
D                       Bm          D                         G
  The starmaker says it ain't so bad,  the dream-maker's gonna make you mad.
G                     Bm                 F#m                A
  The spaceman says, "Everybody look down,  it's all in your mind."

Verse 2:
D                      D        D                     D              A
  Well now I'm back at home and,  I'm looking forward to this life I live.
                    Bm      A               A              D
You know it's gonna haunt me,  so hesitation to this life I give.
                          D    D                           D                     A
You think you might cross over,  you're caught between the devil & the deep blue sea.
                   Bm  A                      A
You better look it over,  before you make that leap.

Prechorus 2:
        G        A           Bm        F#m
And you know I'm fine, but I hear those voices
   G         A           Bm        F#m
at night sometimes, that justify my claim.
        G                     A                        F#m        Bm
And the public don't dwell on my transmission, 'cos it wasn't televised.
A                A             A            A
  But it was the turning point,  oh, what a lonely night!

Chorus 2:
D                       Bm          D                         G
  The starmaker says it ain't so bad,  the dream-maker's gonna make you mad.
G                     Bm                 F#m                A
  The spaceman says, "Everybody look down,  it's all in your mind."
D                       Bm          D                         G
  The starmaker says it ain't so bad,  the dream-maker's gonna make you mad.
G                     Bm                 F#m                A
  The spaceman says, "Everybody look down,  it's all in your mind."

Bass Fill:
Bm   Bm   Bm   Bm
Bm   Bm   Bm   Bm

Middle Eight:
Bm            Bm               Bm        Bm
  My global position systems are vocally addressed.
Bm            Bm          Bm              Bm
  They say the Nile used to run from East to West.
Bm            Bm          G   A              G
  They say the Nile used to run,  from East to West.
    F#m         Bm        A
I'm fine, but I hear those voices
   D         Em      G       A
at night sometimes.

Chorus 3:
D                       Bm          D                         G
  The starmaker says it ain't so bad,  the dream-maker's gonna make you mad.
G                     Bm                 F#m                A
  The spaceman says, "Everybody look down,  it's all in your mind."
D                       Bm          D                         G
  The starmaker says it ain't so bad,  the dream-maker's gonna make you mad.
G                     Bm                 G A                  D
  The spaceman says, "Everybody look down,    it's all in your mind."

Outro:
                    Bm  D    G

               G    Bm  F#m   A

               D    Bm  D    G
It's all in my mind.
               G    Bm  F#m   A
It's all in my mind.
               D    Bm  D    G

               G    Bm  F#m   A

               D

Den kan se litt vanskelig ut, men er egentlig ikke det!

Kos deg!

- Anna

torsdag 4. april 2013

The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making av Catherynne M. Valente

Tittel: The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making
Forfatter: Catherynne M. Valente
Serie: Fairyland #1
Sider: 328
Språk: Engelsk
Baksidetekst:
Gather up your courage. Scoop up some wishes. Grab a little pinch of luck...

...and prepare to be swept away, in a ship of your own making, to a land unlike any other...


September is a twelve-year-old girl from Omaha. Her dad is fighting in a faraway war, her mum is always out at work, and September is stuck in a lonley, adventureless rut. So when the Green Wind arrives at her window and invites her to Fairyland, she accepts in a flash. (Mightn't you?)


But Fairyland is in a crisis and confusion, crushed by the iron rule of the villainous Marquess - and September alone holds the key to restoring order. Well! She knows what a girl with a quest must do: she sets out to Fix Things.


With a book-loving dragon and a mysterious boy named Saturday by her side, September faces peril and pandemonium; loses her shadow, her shoe and her way - and finds a great deal more besides. But time is ticking, and every story must have an ending. Can September save Fairyland? Can she even save herself?


Mine tanker:

Da jeg kjøpte denne boka, var det fordi jeg syntes den virket annerledes, litt Alice i Eventyrland-ish. Og jeg fikk helt rett. Tittelen tiltalte meg på en måte jeg ikke har opplevd før. Den var underlig, morsom og utrolig lang på en gang. (Det er den lengste tittelen på en bok jeg noen gang har lest!). Inntrykket mitt av boka stemte helt med innholdet. Det er en kjempesøt, litt snål fortelling, akkurat slik jeg liker! Hvis du liker Alice i Eventyrland vil jeg virkelig anbefale denne boka!

Hovedpersonen, September, er utrolig godt beskrevet, og hun er bare så søt. Hun tenker på en annen måte enn andre 12-åringer, og det er bare helt fantastisk. I tillegg elsker jeg vennen hennes A-Through-L. Den bokelskende Wyvern, (han er ikke en drage slik det står på baksiden av boka). En Wyvern er nesten det samme som en drage, bortsett fra at den bare har bein og ikke armer.

Dette er også en av de få bøkene hvor du møter wairwulfs. De er ikke vanlige varulver, de er nemlig ulver som blir mennesker ved fullmåne. Terry Pratchet har også disse ulvene, men i hans bøker kalles de varmennesker.

Navnene på karakterene er ubetalelige. Boka inneholder for eksempel to hekser som heter Hello og Goodbye, deres mann, også heks og wairwulf, Manythanks, et par sko som heter Hannibal og en liten jente som heter Penny Farthing.

Språket er fantastisk, litt vanskelig til tider, men ellers helt glimrende. Noen deler av boka er helt nydelig skrevet!!! Boka er fortalt som om det er en forteller som forteller om Septembers eventyr. Av og til henvender fortelleren seg til leseren. Jeg synes det er et godt hjelpemiddel, og til tider er det morsomt.

Anbefales virkelig!

- Anna